AgriProFocus Indonesia

Making Agribusiness Work for Development

Jaringan AgriProFocus adalah jaringan multi stakeholder internasional berakar di Belanda yang merepresentasikan petani wirausahawan, perusahaan dan unit bisnis, pemerintahan, institusi pengetahuan dan lembaga pendidikan, serta organisasi masyarakat sipil di sektor pertanian pangan.

Kami aktif di 13 negara Afrika dan Asia Tenggara dengan lebih dari 22.000 kontak para profesional di bidang agribisnis di seluruh dunia. Kami jaringan untuk wirausahawan inovatif di rantai nilai pertanian yang dapat menghubungkan secara efektif agribisnis dan pembangunan.

Yang kami tawarkan:

Saling Hubung

  • Ruang bagi pembuat perubahan memamerkan portofolio
  • Peta jaringan tentang tren spesifik, isu-isu, dan topik yang diidentifikasi oleh anggota dan donor
  • Acara dan kegiatan matchmaking yang menghubungkan jaringan dengan bisnis
  • Platform online dengan profil anggota dan database sumberdaya
  • Koalisi dan kemitraan anggota berdasarkan kesempatan yang teridentifiksi

Pembelajaran

  • Memonitor Pembangunan Agribisnis
  • Newsletter
  • Lab Inovasi
  • Sistem pemetaan dan analisis gap (celah persoalan, jurang perbedaan, dll)

Kepemimpinan

  • Mengidentifikasi kebuntuan dan analisis bersama tentang apa yang berhasil dan tidak
  • Lab Inovasi yang mendorong perubahan tantangan utama pertanian melalui workshop reflektif dan perencanaan skenario
  • Meletakkan kebuntuan yang teridentifikasi dan kesempatan pada agenda (inter)nasional yang relevan
  • Kampanye bersama

Tim yang berdedikasi (lihat Who to Contact) mendukung jaringan dan siap menghubungkanmu dengan 25,000 wirausahawan di sektor agribisnis dari seluruh dunia. Kami bisa membantumu dengan informasi, kontak, dan membangun hubungan dengan unit bisnis and organisasi (inter)nasional dalam jaringan kami.


----------------------------------------------------------------------------------------

Few of the challenges humanity faces are as urgent and complex as food security. To meet the needs of a rapidly growing world population, an unparalleled, worldwide effort is required. Members of the AgriProFocus Network are dedicated to meeting this challenge in collaboration. By working together, learning from each other and unitedly pushing for change.

AgriProFocus brings together businesses, civil society, knowledge institutes and governments working towards food security. United in diversity, our members share the conviction that business and development are not mutually exclusive. This is why innovative 'agripreneurs' are at the heart of our strategy. AgriProFocus supports them in finding new, sustainable ways of doing business. Exchanging perspectives and expecting the unexpected. To accomplish more in a culture of collaboration. For people, planet and profit.

Navigating the network, AgriProFocus staff helps members find the right partners and the right information. Around specific questions, issues and opportunities. Rooted in the Netherlands, AgriProFocus is active in 12 countries in Africa and South-East Asia. Stretching from sprawling cities to remote, rural areas. Offering unique exchanges across cultures and disciplines. Cultivating collaboration.

Check our FACTSHEET for more information



Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted yesterday at 07:07

Entah kenapa melihat tanaman/bunga/kebun/sawah rasanya itu sejuk di mata dan di hati. Lebih suka tempat yang nuansanya seperti di kebun dan sawah. Emang sih masih belum punya kebun sendiri atau usaha tani sendiri. Tapi selalu mencoba hal-hal yang berbau alam. Seperti : pernah bikin aquascape yang nuansanya seperti di hutan banyak pohon-pohon dan tanaman lainnya juga ada air terjunnya rasanya di hati menyegarkan bahkan bikin betah di rumah melihat ikan-ikan yang semangat berenang di habitat yang banyak pemandangan alamnya. Terus juga bikin taman buat kura-kura darat, searching google dan youtube cara-cara menata dan merawat tanaman. Juga setiap akhir pekan selalu berkunjung ke taman, kadang di mangrove, kebun bibit, dan taman-taman lainnya. Masih banyak lagi sih hal positif yang aku lakukan. Rencana/ cita-cita di masa depan, ingin buat taman untuk kucing, entah kucing rumahan ataupun kucing liar. Mereka bisa kumpul dan bermain di sana, merasakan udara segar dan lain sebagainya. Dan juga bis

... Read more

Toto suryawan Aamin...aamiin good luck

1 day 21 hours ago

Selain tanaman Padi,Rambutan juga merupakan komoditas populer di Desa kami

Perkebunan Rambutan di Desa Pakatto Kec. Bontomarannu Kab.Gowa Sulawesi Selatan merupakan salah satu daerah penghasil rambutan terbaik dengan kualitas yang telah teruji. Dengan sistem pompanisasi, lahan tandus kini dapat disulap menjadi lahan yang sangat produktif...




Posted By in AgriProFocus Indonesia

Posted 18 August 2018 at 05:38

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 16 August 2018 at 09:55

Pelatihan budidaya anggrek gratis untuk masyarakat bersama mahasiswa UNY di Bantul, Yogyakarta

Anggrek itu mudah, murah dan menguntungkan.

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 16 August 2018 at 02:29

Selamat malam, saya dari jurusan ilmu tanah.

Jumarni Abdullah Malam mb sy dari jurusan pengolahan perikanan 😊

4 days 1 hour ago

Toto suryawan Jangan pelit berbagai ilmu

1 day 21 hours ago

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 16 August 2018 at 10:29

Grammatophyllum scriptum, menunggu waktu untuk pamer keindahan..

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 16 August 2018 at 09:49

Mengikuti perkembangan teknologi merupakan salah satu hal penting yang dapat dilakukan untuk memperkuat hasil pangan kita. Jika kita bisa memperkuat hasil pangan dengan mempercepat proses panen, mempermudah pembibitan, dan sebagainya kita dapat menekan harga pangan kita. Lonjakan harga pangan yang sering kita alami bisa kita minimalisir bahkan bisa kita turunkan jika kita bisa memanfaatkan teknologi dengan baik

Eka Wulandari Setuju kak

4 days 6 hours ago

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 16 August 2018 at 06:00

I am proud for indonesia agriculture

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 16 August 2018 at 02:48

Tandatangani Petisi Hak Makmur!

Hak Makmur atau Hak Makan Murah merupakan sebuah inisiatif dan gerakan masyarakat sipil yang berangkat dari semangat bahwa setiap rakyat Indonesia berhak untuk memperoleh pangan berkualitas dengan harga yang terjangkau. Dengan harga pangan yang lebih terjangkau, selain kebutuhan akan nutrisi dan gizi yang seimbang akan lebih mudah terpenuhi, masyarakat juga dapat mengalokasikan lebih banyak anggaran untuk kebutuhan lain seperti pendidikan dan kesehatan. 

Sejak pertama kali diluncurkan di akhir Mei 2018 lalu, Center for Indonesian Policy Studies (CIPS), Asosiasi Pedagang Pasar Seluruh Indonesia (APPSI), serta Yayasan Lembaga Konsumen Indonesia (YLKI) telah berkomitmen untuk mendukung advokasi ini . Masing-masing institusi mengambil peran sesuai dengan kapasitas dan pengalamannya, untuk bersama-sama mewujudkan pangan yang berkeadilan bagi seluruh rakyat Indonesia. Dalam perjalanannya, semakin banyak institusi yang juga menyatak

... Read more

Mohammad Taufik Aji Fahruli Hi

4 days 13 hours ago

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 15 August 2018 at 09:11

Untuk mendapatkan tekstur tanah yang sesuai, kami membajak tanah kami dengan menggunakan traktor manual

Posted By in Farmer-Inclusive Agribusiness
Posted 15 August 2018 at 09:10

Stephanie Lynch writes in SPORE magazine about 

Agriculture’s potential for peacebuilding

Read the full article here.

In recent years, agriculture has become increasingly recognised as an entry point for building peace and resilience in fragile states. With up to two-thirds of employment and one-third of GDP in countries experiencing prolonged crises linked to agriculture, investment in the sector can be transformative for the resilience of vulnerable populations. To prevent fragile situations descending into crises and ensure the sustainable recovery of vulnerable populations, rural communities need the capacity to monitor and predict crisis and disaster risks, as well as to develop strategies to help minimise the impact of such risks on food production.

Connecting farmers to markets

With increased capacity to grow surplus produce, farmers need access to finance and markets to add value to their products and further increase their incomes. However, in fragile states, neither f

... Read more

Shadrack Agaki Rolf Schinkel i have read through the whole article by Stephanie Lynch , in deed i believe agriculture is like a center bolt that would holds prosperity of the world. This conversation should be encouraged on this platform with a view of  finding the best way to lead the way in linking and providing critical information that would help in making agriculture work in countries the Network has presence.   

5 days 6 hours ago

Rolf Schinkel Thank you Shadrack Agaki for your reply and interst in the article. It is an important issue indeed. I know a bit about it from my own experience, or rather the experience of the AgriProFocus platform in DR Congo. Agriculture fairs were organised by the AgriProFocus team there, at places that knew for longtime only war and insecurity . Only having the fair and meeting other people involved in agribusiness was already something special and re-assuring for many people there. It brought the sense of revival.By the way, did you notice Stephanie has her profile on this platform: https://agriprofocus.com/profile/stephanie.lynch.25346 . 

5 days 1 hour ago

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 15 August 2018 at 08:52

Hasil tanam padi dengan sistem manual di daerah Sukoharjo

Toto suryawan Keren

1 day 21 hours ago

Posted By in AgriProFocus Netherlands
Posted 14 August 2018 at 12:38

There can be no sustainable development without profound changes in food systems

08/08/2018 - Press release

Food systems are situated at the crossroads between the many issues and contradictions surrounding sustainable development: food and nutritional security, human and ecosystem health, natural resource renewal, climate change, territorial dynamics, political stability, and social justice. An international group of experts, including researchers from CIRAD, is calling for profound changes in food systems in order to meet the sustainable development goals (SDGs) set by the UN in 2015, and the terms of the Paris Agreement on climate. The authors propose a four-pillar strategy.


"There can be no sustainable development without profound changes in food systems". This call for change was issued by an international group of experts dubbed the "Milano Group" (see box), whose members have written an article published in the journal Agronomy for Sustainable Development.

Agriculture, the world's biggest e

... Read more

Posted By in Business Opportunities
Posted 13 August 2018 at 09:20

CALL FOR APPLICANTS: Client Relation Manager

Satelligence started two years ago with the mission to make satellite data work on the ground in the areas of the world where it makes the biggest difference. We use Earth Observation (EO) data to create impact with our clients, protecting forests and increasing food production. Our products provide commodity traders, impact investors, certifiers, and banks information on what is happening on the ground, in real time. We help them meet their zero-deforestation commitments, ESG’s or manage their investment portfolios. Complex problems, creating a strong demand for real time available environmental data.

To create more impact we need reinforcement to strengthen existing client relations and create new ones.

Position: client relations manager, full time

Location: Kuala Lumpur or Jakarta with frequent travel to Utrecht, The Netherlands or vice versa.

Closing date: September 10, 2018

Contact: Ernst Kuilder, kuilder@satelligence.com

For more detailed inf

... Read more

Idham Maqshuddi Thank you for the information

1 week 4 hours ago

Andhys Andhys Is there any, position a volunteer? 

6 days 23 hours ago

AgriProFocus Indonesia No, the vacancy is a full time position. Andhys Andhys

5 days 8 hours ago

Idham Maqshuddi I'm a little confused by the sentence you beg to be clear on the clearance detail

5 days 8 hours ago

AgriProFocus Indonesia Which sentence? Idham Maqshuddi

5 days 8 hours ago

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 13 August 2018 at 03:51

Halo 

Salam kenal,

Saya Sri dari Sukoharjo, Solo. Saat ini sedang musim tanam padi di daerah saya. Musim tanam sedikit mundur karena sawah sempat kering kemarin.

AgriProFocus Indonesia Halo! Salam kenal. Selamat bergabung di online platfrom AgriProFocus!

5 days 8 hours ago

Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 13 August 2018 at 01:49

Pertemuan jaringan Petani Muda di Cirebon

Sabtu, 10 Agustus 2018 kemarin kami mengadakan pertemuan jaringan petani muda. Pertemuan ini kami lakukan guna membahas perkembangan belajar tani yang kami lakukan di masing2 lokasi Jaringan yakni di Majalengka, Cisaat dan juga Karangdawa Cirebon. Dalam pertemuan ini kami mendapatkan banyak pelajaran baik kegagalan maupun keberhasian dalam bertani , inovasi2 yang dilakukan termasuk dalam pembuatan pakan ternak, pemasaran hasil tani serta isu2 terkait ketahanan dan kedaulatan pangan Indonesia. Kami juga membahas strategi2 untuk mengajak kawan muda di wilayah Ciayumajakuning tertarik menjadi petani.  Kami mengagendakan pertemuan seperti ini dua bulan sekali dan tempatnya bergiliran di lokasi jaringan. Semoga semakin banyak anak2 muda yang tergerak kembali bertani.  

Salam,

Farida

Yayasan Wangsakerta

Cirebon

AgriProFocus Indonesia Terima kasih, Mbak Farida. Senang sekali melihat update kegiatan dari Yayasan Wangsakerta. Di wilayah Ciayumajakuning ini para petaninya biasa menanam apa?

5 days 8 hours ago

Farida Mahri Petani jaringan kami menanam padi, juga mencoba cabai keriting serta terong. Sekarang ini kami juga akan mencoba menanam koro benguk dan koro pedang, di lahan2 tidur. 

3 hours 7 min ago

Posted By in Business Opportunities
Posted 10 August 2018 at 04:16

Lowongan Pekerjaan: Konsultan

PT Perusahaan Perdagangan Indonesia membuka kesempatan bagi konsultan yang memiliki keahlian di usaha tani cabai untuk berkerjasama dalam pengembangan usaha cabai di Indonesia. 

Calon pelamar yang tertarik dan ingin berkomunikasi lebih lanjut, silakan menghubungi Ferry C. Putra di email: ferry_putra@ptppi.co.id


Posted By in AgriProFocus Indonesia
Posted 9 August 2018 at 10:39

Mohon penjelasan, mau ikut daftar duta petani tapi gak bisa2, lewat online?

AgriProFocus Indonesia Nggak bisanya kenapa, Pak? Kalau kesulitan mendaftar online, silakan mendaftar secara offline dengan mengirim semua berkas persyaratan ke AgriProFocus Indonesia, Jalan Kemang Selatan XII nomor 1, Jakarta Selatan 12560 nomor telepon 021 789 2489. Jika masih ada pertanyaan, silakan Whatsapp ke Widya, 085364473739.

1 week 3 days ago

Posted By in AgriProFocus Netherlands
Posted 9 August 2018 at 12:29

How can Food and Nutrition Security programming “do good” in fragile settings?

Closing workshop of The Broker’s project on conflict sensitivity in Food Security Programming, funded by Food & Business Knowledge Platform.  

On February 1, 2018, The Broker, supported by the Food & Business Knowledge Platform (F&BKP), organized a workshop to conclude its project on conflict sensitive Food and Nutrition Security (FNS) programming in fragile settings. Bringing together policymakers, researchers and practitioners working on food security in fragile settings, this workshop served to share the lessons learned (captured in the final report), present the tool for conflict sensitivity that was developed based on the project’s main findings, and discuss ways forward for integrating conflict sensitivity and stability into FNS programming. You can download a full report of the workshop here.

The workshop, hosted at the F&BKP offices in The Hague, was kicked off by a brief presentation of The Broker’s own project results

... Read more

Posted By in AgriProFocus Netherlands
Posted 9 August 2018 at 10:17

Investing in local business

Interesting blog by Marcel Vernooij (Ministry of Foreign Affairs, NL) including links to key instruments of the Dutch government to facilitate African and Asian SMEs

"The private sector is the engine of economic growth. As The Netherlands, we support local entrepreneurs in developing economies. We assist companies to grow, while facilitating better conditions for companies to do business, create jobs and deliver products to markets in a responsible manner. Rosejoy restaurants in Ghana is an excellent example how smaller companies, with tailor-made support, serve consumers and drive economic growth, enabling people to earn their own living. "

Link to the full blog:

https://www.government.nl/topics/business-for-development/weblogs/2018/investing-in-local-business


Follow Marcel Vernooij on twitter: https://twitter.com/Marcel_Vernooij if you like to read more blogs

Posted By in Oikocredit International
Posted 9 August 2018 at 09:37

The Council on Smallholder Agricultural Finance releases ‘State of the Sector’ report

Oikocredit is a member of the Council on Smallholder Agricultural Finance (CSAF), which just published its annual ‘State of the Sector’ report.

CSAF convenes 12 of the world's leading agricultural lenders, including Oikocredit, to exchange ideas, identify best practices, and develop industry standards. Its members aim to create a thriving, sustainable, and transparent market to serve the financing needs of agricultural small and medium-sized enterprises (SMEs) in low- and middle-income countries.

In 2017, CSAF members issued loans totalling $716 million to 794 businesses. These loans connected 2.2 million smallholder farmers in Africa, Asia, and Latin America to local and international markets. CSAF’s State of the Sector report was developed in partnership with MIX with support from the Small Foundation.

Read the report or view the annual State of the Sector webinar to learn more about the evolving cr

... Read more